2024. július 06. 06:30 - Hobbigyúrós

Makro tápanyagok 4.rész

A rejtélyes fehérjék

Sziasztok!

Ezzel elérkeztünk a makro tápanyagok utolsó részéhez, amelyben a fehérjékről fogok beszélni. A fehérjéket szintén rengeteg kérdés fogja körül, de előbb vizsgáljuk meg mi is a fehérje.

A fehérje nem más, mint egy aminosav, ezek fognak ahhoz hozzájárulni, hogy megtartsuk vagy éppen növeljük a testünk izomzatát. A szervezetben 22 fehérjeépítő aminosav található. Fehérjére is szüksége van a testünknek, hiszen ez is hozzájárul a test és a szervezet normál működéséhez, nem is beszélve arról, hogy a fehérjeforrások rendkívül sok, jó vitaminhoz és zsírhoz juttatják a szervezetet.

Mégis mennyi az ideális mennyiség?

A fehérje ideális mennyiségét senki nem fogja pontosan megtudni, csak egy közelítő értéket. A tudomány jelenlegi állása szerint 1,5-2,5 g/tskg, ami persze eltérhet szálkásítás/fogyás és tömegnövelés/hízás alatt.

Szálkásítás/fogyás alatt: Fogyás esetében érdemes 2,2-2,5 g/tskg-mal számolni, ugyanis az izommegtartáshoz több fehérje kell mint magához a felépítéséhez, mégpedig azért, mert ahogy kalóriahiányos állapotban (deficitben) vagy, ilyenkor a test nem kap elég kalóriát és a testen lévő zsírból, vízből és izomból fog elvenni. Ha nincs meg a megfelelő fehérjebevitel és a súlyzós edzés akkor a test először az izmokat bontja le, mert úgy érzi nincs rájuk szükség, főleg hogy az izmoknak nagyobb a kalóriaigényük, mint a zsírnak. Ezért van az, hogy ha nagyobb izomtömeggel rendelkezel, többet ehetsz. Illetve, még azért jó ilyenkor a több fehérje, mert eltelít.

Tömegnövelés/hízás alatt: Ebben az esetben elég lehet az 1,5-2,2 g/tskg. Vannak akiknél ilyenkor elég lehet az 1,2 is, de ez nagyon ritka eset. Az izomépítésnél elég ez a fehérje mennyiség, ugyanis itt nem a fehérjén van a hangsúly, de persze ettől az is nagyon fontos.

Lehet bajom a túl sok fehérjétől?

Nem, egyáltalán nem. Ha te pl. 65kg vagy és napi szinten 200g fehérjét viszel be, semmi bajod nem lesz tőle, csak teljesen felesleges, a tested nem fog tudni elhasználni annyi fehérjét.

Nem lesz bajom a fehérje portól?

Nem, semmi bajod nem lesz a fehérje készítményektől, ha ezeket is MÉRTÉKKEL használod, ugyanis a fehérje por táplálékkiegészítő, nem helyettesítheti a rendes táplálkozást. Nem igaz, hogy káros a csontoknak, a vesének stb. Nyugodtan lehet használni, megkönnyítheti a napjaitokat.

Legjobb fehérjeforrások:

  • csirkemell,
  • pulykamell,
  • sovány sertés,
  • sovány marha,
  • zsírszegény túró,
  • zsírszegény joghurt,
  • halak,
  • tojás,
  • protein szeletek,
  • protein pudingok,
  • fehérje por.

Nem muszáj mindig csirkemellet fogyasztani, ez csak egy régi tévhit, hogy csak a csirkemelltől leszel izmos meg stb. Igen, sokat segíthet, nagyon alacsony zsír, kcal és magas fehérje tartalom, ráadásul könnyű elkészíteni. De ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag csirkemellen kellene élni. Osszátok fel, hogy mikor miből viszitek be a fehérjét. Akár Heti 3 csirke, 1 marha, 1 hal, 2 sovány sertés, vagy bármi, a legfontosabb, hogy fenntartható legyen.

Ezzel le is zárnám a makro tápanyagokat, remélem tetszettek és tudtam hasznos információkkal szolgálni. Ha lenne valami téma, amiről szívesen olvasnál, írj egy kommentet és kövess be. Köszönöm, ha elolvastad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr8818441351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása