2024. szeptember 19. 13:15 - Hobbigyúrós

Diétás ételek

Sziasztok!

A mik a hizlaló ételek bejegyzésem után kaptam pár kérdést e-mailen keresztül, hogy lesz-e diétás ételekről is bejegyzés. Így hát, úgy döntöttem miért is ne?

Ahogy a hizlaló, úgy a diétás ételeket is sok tévhit és mítosz alkotja. Úgyhogy nézzünk is meg pár ilyet.

Teljeskiőrlésű kenyér.

Az idők során kialakult egy olyan tévhit, hogy a sima kenyér hizlal, míg a teljeskiőrlésű kenyér diétás. ez igazából elég érdekes felvetés, ugyanis kalória és ch értékei szinte egyformák. Annyi a különbség a két kenyér között, hogy a teljeskiőrlésű tartalmaz rostot, amit köztudottan a gyomor nehezebben bont le, így ad egy telített érzést. De természetesen nem ezen fog múlni az, hogy lefogysz-e vagy sem. Diétában jobb választás lehet a rostok miatt, de ha te inkább a fehérkenyeret szereted, akkor azt is nyugodtan fogyaszthatod.

Gyümölcsök és zöldségek.

A gyümölcsök és zöldségek nem csak a diétában, de a mindennapokban is nagyon fontosak. Hisz a rengeteg rost mellett nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A legtöbb zöldség és gyümölcs rendkívül alacsony kalória tartalommal rendelkezik, ezért diétába könnyen beilleszthető. Persze nem ettől függ, hogy fogysz-e, de nagyon sokat hozzá tud tenni. Rendkívül sokat segítenek abban, hogy te jól lakva érezd magad, én azt javaslom, hogy minden étkezés mellé fogyasszatok vagy gyümölcsöt vagy zöldséget, de akár nassolni valónak is kiváló opció. Ha valaki azt mondja, hogy diétában ne fogyassz gyümölcsöt, mert cukrot tartalmaz, ne figyeljetek rá. A gyümölcsökről írtam külön bejegyzést, amit ide belinkelek. https://hobigyuros888.blog.hu/2024/09/12/gyumolcsok_dietaban

Itt el tudod olvasni, ha többet szeretnél tudni róluk.

Tojásfehérje.

A tojásfehérjét is szintén erősen diétás ételnek mondják. Legelterjedtebb ilyen fogyasztási formája, a Rocky filmek által bemutatott nyers formában való ivása. Én ezt a fajta fogyasztási módszert nem javaslom, mert csak átfolyik rajtad és hasmenést okozhat. Főtt formájában sokkal jobb megoldás lehet, sokkal ízletesebb, ill. több étellel lehet kombinálni. Emellett még rántotta formájában is lehet, de azt is inkább úgy, hogy 1 egész tojással, igaz így több lesz a zsír és a kcal, de sokkal finomabb. Azért tartják diétás ételnek, mert alacsony kcal, de annál magasabb fehérje tartalommal rendelkezik. De szintén nem ez fogja eldönteni, hogy lefogysz-e vagy sem.

Fahéj.

A fahéjról elterjedt egy olyan állítás, hogy zsírégető hatása van, Ezért a fogyni vágyók többsége a legtöbb ételt nyakig szórta fahéjjal. Valóban igaz lehet, hogy van ilyen hatása, de ezt csak akkor fejti ki, ha deficitben vagy. Ne higgyétek, hogy ez csodaszer, ha defiben vagytok, akkor is csak 20-30 kalóriával égethettek többet.

Csirkemell.

Elérkeztünk a csirkemellhez, ami ebben a sportban talán a leginkább közkedvelt étel. A sportolók diéta és tömegnövelő fázisban is fogyasztják. De csirkemell sem lesz magában diétás, hiába tartalmaz kevés kalóriát és zsírt, ill. magas fehérjetartalma miatt. Ezt is mind a deficit fogja eldönteni, hogy fogysz-e. De egy nagyon jó választás lehet, sokféleképpen lehet elkészíteni és többféle körettel is tálalható.

Cukormentes és ch csökkentett ételek.

A cukormentes termékek egy nagyon kényes téma, amit sokan félreértenek. Igazából ezeket a cukormentes termékeket a cukorbetegeknek találták ki. De egy időben felkapták, hogy a cukor miatt híznak el az emberek és ezek a termékek jobbak a diétában. Ige, a cukormentes üdítők jobbak lehetnek, mert szinte semmi kalóriát nem tartalmaz. Az ételekbe már más, valamelyik termékbe több, míg valamelyikben kevesebb kcal lehet, mint a sima változatában. De emellett magasabb lehet a zsírtartalma, de a sima változatában nincs, vagy csak nagyon kevés rostot tartalmaz, míg a cukormentes többen. Én nem nagyon szeretem ezeket a dolgokat, drágábbak és ezért a pár g rostért nem vásárlom. Semmi gond sincs a sima fajtájával, én jobban szeretem azokat. A ch csökkentett termékekről is ugyanez a véleményem. Csak azokba sokkal több zsír és kalória van. Ami nem feltétlen jó.

Ezek voltak tehát a „diétás” ételek. De összegezve nem az fogja a fogyás sikerét megszabni, hogy mit eszel, hanem hogy MENNYIT eszel. Azért is fontos a mennyiség, mert csak azzal a legkönnyebb elérni a KALÓRIA DEFICITET(!), ami köztudottan KELL ahhoz, hogy fogyni tudj. Akármit is eszel, de deficitben vagy mindenhogy fogysz.

Ha szeretnétek hozzájutni olcsó és jóminőségű táplálékkiegészítőkhöz, ajánlom figyelmetekbe a Naturecan oldalát, ahol, ha használod a HOBBISTA kódot, nem csak engem támogattok, hanem kaptok 15% kedvezményt is minden rendelésedre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr5718494954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása