2024. szeptember 05. 14:17 - Hobbigyúrós

Miért nem tudok lefogyni?

Sziasztok!

Ma egy nagyon érdekes témát hoztam nektek, ami szerintem nagyon sokatoknak fog tetszeni. Hogy miért nem tudsz lefogyni, annak sok oka lehet, amiből most párat meg is magyarázok.

Nem vagy deficitben.

A fogyás csak akkor érhető el, ha deficitben vagy, anélkül lehetetlen lesz. Sokan vannak, akik azt mondják defiben vannak, mégsem fogynak. Ez azért van, mert csak azt hiszik, hogy deficitben vannak, holott mégsem. Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb az, hogy túlságosan hisznek az okosóráknak és a telefonoknak, hogy xy mennyiségű kalóriát égettek pl. egy kardióval és ilyenkor a kalória számláló alkalmazás azt írja, hogy annyit ehetnek vissza. Ezek a számok csak behatárolt értékek, tehát nem tudják pontosan megmondani mennyit is égettél. Ezt úgy a legkönnyebb elkerülni, hogy nem eszed vissza, amit „elégettél”.

Betegség.

Igen, vannak bizonyos betegségek, amik megnehezítik a fogyást, de úgy sem lehetetlen. Ilyen pl. a pajzsmirigy túl- vagy alul működés. Ahhoz, hogy ilyen betegséggel fogyni tudj, egy orvostól vagy egy magasan képzett táplálkozási tanácsadótól kell segítséget kérni.

Kalóriadús üdítők.

A kalóriadús üdítők fogyasztása is okozhat problémákat a diétában. Ezeket jobb vízre vagy a cukormentes változatukra lecserélni. Ezek fogyasztásával is elérhető a deficit, de sokkal nehezebb lesz tartani, hiszen ilyenkor minden kalória nagyon fontos, amiket jobb étel formájában bevinni.

Nem számolod az olajat.

Szintén egy nagyon problémás dolog lehet, ha az olajat nem számolod bele a napodba. 1-2 nap még oké, ha kimarad, de hosszútávon már baj lehet. Hiszen ez is zsiradék és sok kalóriát tartalmaz. Ebbe a hibába én is beleestem, de mára már tudom, hogy ez is fontos dolog.

A zsír a hibás?

Erre a legegyszerűbb válasz, hogy igen is meg nem is. Nem szabad a hízást vagy a sikertelen fogyást egyetlen makró tápanyaghoz kötni. Ha sok zsíros ételt fogyasztasz akkor persze, ez is egy akadály lehet. Mert 1g zsír az 9 kcal. De persze, ha emellett kevesebb ch és fehérje megy be, elérhető a deficit és a fogyás is. Akkor, ha kevesebb zsírt fogyasztasz (nem kell elvonni, csak kell az egyensúly) akkor a deficitet könnyebb elérni.

A szénhidrát a hibás?

Az előzőhöz hasonló a véleményem. Vannak, akik a ch-t hibáztatják a hízás miatt, de ez nem igaz. Akkor hízol, ha nem tartasz mértéket és többletbe kerülsz. Attól, hogy valami tartalmaz cukrot, nem lesz hizlaló. Ugyanúgy a teljeskiőrlésű ételek sem lesznek diétások. Itt is kell az egyensúly.

Este 6 után eszem?

Ez egy nagyon régi tévhit, ami egyáltalán nem igaz. Nem az a lényeg, hogy te mikor és milyen időközönként eszel, hanem hogy mennyit. 500 kcal az reggel, délben és este is 500 kcal lesz. Főleg azoknál jó, akik jobban tudnak aludni akkor, amikor tele vannak. Mint pl. én is.

Nem kardiózom?

Egyáltalán nem szükséges a kardió ahhoz, hogy fogyni tudj. Az csak egy segítség lehet, hogy a deficit mértékét növelni tudd. De, ha te csak súlyzós edzést végzel is van olyan jó, sőt, még jobb is lehet.

Szerintem ezek a leginkább érdekelt kérdések ebben a témában, remélem tetszett és tudtam segíteni, hogy jobban menjen a fogyás.

Ne feledjétek, ha a Naturecan-től rendeltek használjátok a HOBBISTA kuponkódot és 15% kedvezményt kaptok minden rendeléseteknél.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr9518485379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása