2024. augusztus 06. 13:14 - Hobbigyúrós

Diéták 2.rész

Ketogén diéta

Sziasztok!

Ezzel folytassuk is a diéták sorozat 2.részéhez, amiben a ketogén diétáról lesz szó. Összeszedtem 5 témát, ami talán a legjobban foglalkoztatja az embereket a keto hallatán.

Mi is az?

A ketogén diéta egy gyógydiéta, hogy miért is, mindjárt rá is térek. A ketogén diétában nagyon sokat változhat az étrend, ami kihatással lehet az edzés teljesítményében, de ez emberfüggő. Itt nagy mértékben elvonják a szénhidrátot és nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsírra. Vannak, akik szerint ez a jó megoldás a fogyáshoz, mert a ch a felelős a hízásért. De ez nem feltétlen igaz. Ebben a diétában a magas zsír miatt könnyen vihetünk be rengeteg kalóriát. Így akár a napi zsírbevitel lehet 100-120g-is, még a ch 80-110g. Ez nekem az edzéshez és a mindennapokban nagyon kevés lenne. A ketoban vigyáznak az inzulinszintre, mert ez is a hízást szolgálja. De az inzulinról és az inzulinrezisztenciáról lesz külön bejegyzésem.

Beválhat?

Persze, beválhat ez is, mint minden fajta diéta, HA kcal deficitben vagy, vagyis kalória hiányos állapotban. A deficit a fogyás egyetlen módja, anélkül nem lehetséges. Valljuk be, magas zsíron nem egyszerű, mert míg 1g ch és fehérje 4-4 kcal, addig 1g zsír 9 kcal.

Miért gyógydiéta?

Mint írtam, vissza fogják nagymértékben a ch bevitelt, hogy vigyázzanak az inzulin szintre. Ami a cukorbetegeknek nem egy hátrányos dolog. Ezért is szokták cukorbetegeknek ajánlani. Főleg azért is, mert minden szénhidrát cukorrá bomlik szét.

Hatása a koleszterinszintre.

Ez a koleszterin egy kényes téma. Persze, vannak, akiknek problémájuk van/volt a koleszterinnel. Ennek kialakulása az elhízás és a folyamatos, magas zsírtartalmú ételek fogyasztása. Ez nem azt jelenti, hogy amiben sok a zsír ne együk, csak tartsunk mértéket a fogyasztásával.

A szénhidrát a hibás?

Nem, egyáltalán semmi baj a szénhidráttal. Tanulmányok szerint a szénhidrát adja a legtöbb energiát az edzéshez. Van, aki alacsonyabb szénhidráttal is jobban bírja az edzést és a mindennapokat. Vannak, akik jobban szeretnek magasabb szénhidráttal edzeni/élni. Ilyen vagyok én is. Főleg, hogy sok olyan ch forrás van, ami rengeteg vitamint és rostot tartalmaz. Ilyenek a gyümölcsök, zöldségek és teljeskiőrlésű gabonák.

Szerintem ezzel a legfontosabb témákat ki is veséztük, ha van valami észrevételed vagy kérdésed tedd fel kommentben és akár válaszolok rá, vagy egy új bejegyzésben kiegészítem. Ha tetszett és nem akarsz lemaradni a további tartalmaimról nyomj egy követést és kísérd figyelemmel az oldalam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr118460637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása