2024. július 09. 17:27 - Hobbigyúrós

Diéták 1.rész

Flexible dieting

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy készítek a különböző diétákról egy rövidebb összefoglalókat. Ezekről több rövid bejegyzés fog felkerülni, remélem tetszeni fognak és sokatoknak segít is a célok elérésében.

Az első részben a felxible dieting, avagy a flexibilis diétáról fogok beszélni.

Mi is az a flexibilis diéta?

A flexibilis diéta annyit foglal magába, hogy meg van adva a napi kalória és makro bevitel. Nincs külön étrend, te választhatod ki mit eszel az adott kalória mennyiségben, lehet ez szálkásító, szintentartó vagy tömegelő diéta. Igen a tömegelés és szintentartás is diétának számít, de erről külön fogok beszélni.

Hogy is néz ez ki?

Van pl. egy kalóriaszámláló alkalmazásod (yazio, myfitnesspal), és abban megkapod, hogy kb. mennyi is az adott napi beviteled. Amint ezt tudod, már csinálhatod is a számlálást, nem tart sokáig se lemérni se beírni az ételeket, főleg a céljaid elérése érdekében.

Mindegy az, hogy miből viszem ezeket be?

Igen és nem. Hogy miért is? A célok eléréséhez, hogy pl. fogyni tudj, ahhoz persze igen, az adott kalóriákon belül maradsz akkor fogyni fogsz, DE egészség szempontjából nagyon nem mindegy. Legyenek meg a napi egészségesebb ételek egy kb. 80-85%-ban, a többi 15-20%-ban akár vihetsz be 2 kocka csokit, egy szeletet a kedvenc sütidből, a lényeg, hogy férjen bele a napodba. Mert ha neked ahhoz, hogy fogyni tudj 1500 kcal a napi beviteled, akkor, ha te azt beviszed 3 tábla csokival akkor is fogyni fogsz, csak nagyon nem lesz egészséges, sem fenntartható nem lesz.

Példa: nekem a deficithez napi 1900 kcalt kell bevigyek, nálam ez így néz ki:

  • 1900 kcal
  • 220g szénhidrát (ch)
  • 39g zsír
  • 155g fehérje

De általában mindig alatta szoktam bevinni, ilyen 1700-1850kcal között. És igen, jól látjátok, nem vonom meg magamtól a szénhidrátot egyáltalán, általában a vége felé kb. az utolsó 2-3 hétben viszem lejjebb, hogy kicsit tudjak száradni. Nyugodtan egyetek szénhidrátot, semmi bajotok nem lesz belőle, hisz ez adja az energiát az edzéshez. Ha több szénhidrátot eszel, igaz a mérleg többet fog mutatni, de ez csak víz lesz.

Hogy ne legyek éhes a diéta alatt?

Sajnos a diétában akárhogy csinálod lesz egy időszak amikor éhes leszel és bármit megennél. De ebben annyit tudsz könnyíteni, hogy sok rostot viszel be, pl. gyümölcsök, zöldségek, sok fehérje és teljes kiőrlésű gabonák. Ezek eltelítenek és kevésbé leszel éhes, de a magasabb vízfogyasztás is sokat hozzá tud tenni. És ha még marad fent 200 kcal akkor nyugodtan vihetsz be a kedvenc édességedből egy kicsit, de vigyázz, ne ess túlzásokba.

Mennyi idő alatt jöhet a változás?

Ezt a kérdést sokszor megkapom, ez természetesen függ az ember genetikájától, attól mennyi súlyfelesleg van rajta, meg persze a kitartástól is. Egy nagyobb túlsúllyal rendelkező embernél hamarabb fog látszani az eredmény hiszen ő egy kisebb deficittől is heti akár 2kg-tól is megszabadulhat. Itt a legfontosabb a türelem és a kitartás.

Szerintem sikerült összefoglalnom a flexibilis diétát, remélem tudtam segíteni, alkalmazzátok és érjétek el a céljaitokat, sok sikert, mindent bele és csak türelem, nem egyből jön az eredmény, de ha kitartotok elértek mindent, amit akartok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr7418442671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása