2024. július 03. 15:48 - Hobbigyúrós

Makrotápanyagok 3.rész

Zsírok

Sziasztok!

Elérkeztünk a 3.részhez, amiben a zsírokról fogok szót ejteni. Kitérek a tévhitekre és a zsírok fontosságára is.

A gonosz zsírok.

A zsírokról elterjedt régebben egy olyan hit, hogy a zsír felelős az elhízásért, a zsíros hasért, derékért és fenékért. De ez valóban így van? Tényleg a zsír lehet az, amitől hízunk? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk figyelembe kell vegyünk néhány dolgot.

Hízhatunk a zsíroktól? Persze. Akkor kerüljük a zsírokat? Semmiképpen! A zsír valóban segít a fogyásban! Igen, ez is segíthet benne!

Ahogy a zsírtól, úgy a szénhidráttól és a fehérjétől is lehet hízni és fogyni is. A mennyiség a nem mindegy. A zsírok nagyon fontosak az emberi szervezet számára, akár zsírforrásból viszi be, akár a fehérje forrásban található zsírokból. Ez emberenként változik. Aki szereti a zsírforrásokat, azoknak diéta alatt sem muszáj kivenni, csak csökkenteni belőle. Nem a zsír fog hizlalni, hanem a kalóriatöbblet.

Ha nem fogyasztok zsírt akkor előbb fogok fogyni?

Számos ehhez hasonló kérdés merül fel az emberekben. De erre a válasz, igen és nem. Hogy miért is? A zsír és zsír között is van különbség. Van a makró mint zsír, illetve a zsír mint szövet. A kettő nem ugyanaz. Nem csak a zsír fog zsírszövetté változni, hanem a szénhidrát és a sok fehérje is, amit a test nem tud felhasználni, de ehhez sok kalóriát kell bevinni. Tehát, ha valaki nem fogyaszt zsír, akkor is ugyanúgy fogyhat, mintha fogyasztana, csak 1g zsír 9kcal, míg a fehérje és szénhidrát 4-4 kcal. De persze ettől függetlenül ha az illető szereti, akkor fogyaszthat, csak mértékkel.

Kevesebb szénhidrát, több zsír?

Ez is egy módja a fogyásnak, ez a ketogén diéta. Ez egy gyógydiéta, van, akinek bejön, de a legtöbb embernek nem fenntartható. Én szívem szerint nem javaslom senkinek. KIVÉVE a cukorbetegeknek, ugyanis nekik jobb lehet.

A zsírok fontos elemei a test és a szervezet normál működéséhez. Ha nem viszünk be elég zsírt vagy nagyon lecsökkentjük a testzsírszázalékunk (mint pl. a profi testépítők), az felborítja a hormonháztartást. Ez nőknél sokkal veszélyesebb, mint a férfiaknál, ugyanis nőknél ha nincs elég zsír a testen, akkor az a ciklusuk kimaradását is jelentheti, amit nagyon nehéz utána rendbe tenni.

Zsírforrások.

Nagyon fontos szempont az is a zsírokál, hogy milyen forrásból visszük be őket. Az esszenciális zsírsavakat – vagyis a szervezet nem képes magától előállítani – , mint például az Omega3 zsírsavakat táplálékkiegészítőből vagy tengeri halakból tudjuk bevinni. Az Omega3-ról egy külön bejegyzésben bővebben kitérek.

Érdemes lehet kerülni a napraforgó olajat, nagyon magas az Omega6 tartalma, ami az Omega 3-mal ellentétben egy gyulladásnövelő. Helyette lehet használni oliva vagy lenmag olajat, kókusz zsírt vagy olajat. Kicsit drágábbak az igaz, de az egészségért cserébe nem nagy ár.

Legjobb zsírforrások:

  • tojás (bármilyen formában elkészítve),
  • húsok,
  • halak,
  • tejtermékek (zsírszegény is tartalmaz minimális zsírt, az jobb választás),
  • mogyoró és diófélék,
  • mogyoróvaj (személyes kedvencem).
  • lenmag,oliva és kókuszolaj 
  • kókuszzsír

Úgy gondolom ezzel nagyjából sikerült minden fontos dolgot elmondani a zsírokról, tehát mint látjátok a zsír sem az ördög találmánya. Nyugodtan lehet fogyasztani, mind diétában, mind tömegelésben. A lényeg, hogy figyelj a kalóriákra és a megfelelő elosztásra. Remélem, tudtam segíteni és tetszett a bejegyzés.

Ha van esetleg még olyan téma, ami érdekelne, írj egy kommentet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr518440059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása