2024. június 30. 15:13 - Hobbigyúrós

Makrotápanyagok 2.rész

Lassú felszívódású szénhidrátok

Sziasztok!

Elérkeztünk tehát a makrotápanyagok 2. részéhez, amiben folytatom a szénhidrátokkal való foglalkozást. Mivel az előző részben már a gyors szénhidrátokkal foglalkoztam, így térjünk át a lassú szénhidrátokhoz. A lassú szénhidrátokat a gyomor lassan tudja megemészetni, ezért jobban is telítenek. Diétában nagyon hasznos tud lenni. Az ilyen szénhidrátokat onnan lehet felismerni, hogy ezeknek általában nagyobb a rost tartalmuk.

Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek és a zab.

A teljes kiőrlésű gabonák.

A teljes kiőrlésű gabonákat nem azért ajánlják fogyáshoz, mert alacsonyabb a szénhidrát vagy a kalória tartalmuk, hanem mert magasabb a rost tartalmuk.

Gyümölcsök, zöldségek.

A gyümölcsökben igaz, hogy van cukor, de nagyon sok bennük a rost. A rostokról annyit említenék még meg, hogy nagyon fontosak a szervezetnek, javítják az emésztést, de ezekből sem lehet mindenkinek jó ha túl sokat fogyaszt, okozhat puffadást is. A legjobb az lenne, ha legalább 3 étkezés mellé fogyasztanánk gyümölcsöt és/vagy zöldséget. De persze, ha nem szereted egyik vagy másik ételt, ezt is meg lehet oldani táplálékkiegészítőkkel.

Zab.

A zabpehely az egyik legelterjedtebb testépítő reggeli. Végülis, rengeteg féleképpen lehet ízesíteni, gyümölccsel, fehérjével stb., de ezen felül vannak akik ha fogyasztják akár kis, akár nagy mértékben puffadnak tőle. Attól, hogy zabot eszel nem fogsz jobban fejlődni mintha egyáltalán nem ennél.

Vannak a zabon kívül is nagyon jó szénhidrát források. A zabot azért fogyasztják előszeretettel testépítők, mert nagyon magas a szénhidrát tartalma. Illetve, ha nincs kedvük megenni vagy már egyszerűen nem éhesek akkor leturmixolják és ízesítik fehérjével. De ugyanezt lehet akár rizspehellyel is csinálni.

Édes vagy sima burgonya? Melyik a jobb?

Erre a válasz nagyon egyszerű, mindkettő egyformán jó. A sima burgonya is ugyanolyan jó szálkásításhoz, mint az édes. Igen, van benne keményítő, de pont ez az egyik ok, ami miatt jobban eltelít.

A különbség a kettő között az, hogy míg a sima burgonya világosabb, puhább és olcsóbb, addig az édes narancssárgás színű, keményebb, drágább és nem olyan ízes. De ettől függetlenül lehet fogyasztani az édest is, de ne azért, mert egészségesebb, mert ez nem igaz.

 

 

Rizs. Miért mindig a rizs?

A rizs a másik legelterjedtebb testépítő étel a zab mellett. De vajon miért is? Könnyű elkészíteni, könnyen meg lehet emészteni, sokat meg lehet belőle enni (persze ha nem puffadsz tőle). Szinte megy minden húshoz.

Tévhitek a szénhidrátról.

A szénhidrátról rengeteg rémhírt és tévhitet terjesztettek a 80-90’es években.

Ilyenek voltak például:

  • kevés szénhidrátot fogyassz, mert az hízlal,
  • ne egyél este 6 után szénhidrátot, mert az hízlal,
  • lefekvés előtt ne egyél szénhidrátot, mert hízlal.

Lehetne még hova sorolni, de teljesen felesleges lenne, a lényeg az, hogy egyedül a túlzott kalóriatöbblet fog hízlalni, nem pedig egyetlen makró.

Nincs baj a szénhidráttal, azok adják a legtöbb energiát az edzéshez. Igen, a cukor is szénhidrát, de a test minden szénhidrátot cukorrá bont le a szervezetben, szintén igaz, hogy megemeli az inzulin szintet, de ugyanúgy a fehérje is.

Úgy nagyjából mindent elmondtam a szénhidrátokról amit tudtam, hamarosan érkezem a következő résszel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr9118437999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása