2024. június 23. 20:56 - Hobbigyúrós

Tippek fogyáshoz! 1.rész

Sziasztok!

Most pedig nem más, mint a fogyás lesz a téma. Ez szerintem nagyon sokaknál probléma, hogy hogyan is szabaduljanak meg a kilóktól. Ehhez próbálok tippeket adni és a következőkben néhány dologra bővebben kitérek.

Az első és az egyik legfontosabbak közé sorolnám a vízfogyasztást. Fontos a hidratáltság szempontjából is, de sokan nem tudják hogy a víz eltelít. Ha tegyük fel étkezés előtt megiszol kb. fél liter vizet, akkor kevesebbet fogsz tudni enni mert a víz eltelíti a gyomrot. Ez nem azt jelenti, hogy csak vizet fogyassz, nyugodtan fogyaszthatsz üdítőket is, de ezekből is inkább a cukormentes üdítőket. Ezekre is kitérek majd.

A második, ami szintén nagyon fontos eltelítés szempontjából a rostok. A rostok is nagyon jól eltelítenek. Legjobb rostforrások a gyümölcsök és a zöldségek. A legjobb ha minden étkezéshez fogyasztotok gyümölcsöt és/vagy zöldséget. De persze ezt is csak mértékkel mert a hirtelen sok rost okozhat puffadást.

Használj kalóriaszámláló alkalmazást. Ez az alkalmazás megkönnyítheti a fogyást, ugyanis ha megadod a kalória szükségleteid, akkor tudni fogod mennyi kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt vihetsz be egy adott napon, de erre is kitérek. Én a Yazió nevű alkalmazást használom már régóta, de jó lehet a myfitnesspal is vagy a kalóriabázis (bár az kicsit pontatlanabb).

Fogyassz több fehérjét. A fehérje nagyon el tud telíteni, fogyásnál és izomépítésnél is fontos. De ennek is mindenkinél más-más lehet a bevitel mértéke. Ha fogyni szeretnél, akkor optimálisabb a magasabb, míg ha izmot szeretnél építeni elég egy közepes bevitel. Na de mit is jelent ez? Fogyásnál 2,2-2,5 g/tskg (testsúly kilogramm), izomépítésnél elég lehet az 1,8-2 g/tskg.

Egyél kevesebb cukrot. A cukrot gyors szénhidrátnak is nevezik. Mégpedig azért, mert a cukrot gyorsabban bontja le a szervezet, amikor megeszed felnyomja az inzulinszintet, gyorsan lebontja a gyomor és hamarabb leszel éshes tőle. Ezzel nem azt mondom, hogy teljesen el kell hagyni a cukrokat, nyugodtan lehet fogyasztani, de ezt is csak mértékkel. Ha cukrosat szeretnél enni akkor azt inkább az edzés köré időzítsd, hogy akkor a tested el is tudja használni azt. Vagy étkezés után fogyaszd, mikor a gyomrod le van terhelve, mert jelenleg mást emészt, ilyenkor kevesebb ideje van a cukrokat lebontani.

Mozogj többet. A mozgással égeted a kalóriákat, ami szintén hozzájárul a fogyáshoz. DE vigyázz, nehogy az elégetett kalóriákat felírd az alkalmazásodba, mert sem te, sem az eszközök nem tudják megmondani hogy pontosan mennyit égettél, és ha látod pl. elégettél 200 kalóriát, akkor az alkalmazás úgy jelzi, hogy te azt visszaeheted. Gyakran előforduló hiba. De emellett nagyon fontos lehet a kardió ( legyen ez kerékpározás, futás, vagy akár séta, de lehet akár HIIT edzés is). Ezek fontosságára egy következő bejegyzésben külön kitérek.

Vigyél be elég zsírt. A zsírok is nagyon fontosak a szervezetünk számára, főleg a hormon háztartás szempontjából. A zsírral is különösen kell vigyázni, ugyanis ennek magasabb a kalória tartalma, ezáltal könnyen elcsúszhatunk rossz irányba is. 1g zsír 9kcal, míg 1g fehérje és szénhidrát 4-4kcal. De az sem feltétlen mindegy, hogy milyen minőségű zsírt fogyasztunk, a legegészségesebb zsírok azok a diófélékben és a magvakban találhatók. Erről is egy másik bejegyzésben kitérek majd.

Ami a legfontosabb és mindennek az alapköve, legyél KALÓRIADEFICITBEN! A kalóriákat három felosztásban lehet megkülönböztetni.

Kalóriadeficit Szintentartás Kalória többlet
Kalória hiányos állapot, ez segíti a fogyást. Szintentartó kalóriákon megtartod a súlyod. Ez segít a hízásban/tömegnövelés-ben, de ezzel is lehet túlzásba esni.

Ennyi volt tehát a tippek a fogyáshoz 1. része, hamarosan jelentkezem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr5418433907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása