2024. július 12. 12:20 - Hobbigyúrós

Kardió

Sziasztok!

Ebben a részben beszélgessünk kicsit a kardióról.

A kardió egy nagyon elterjedt edzésforma, rengeteg változata van. Legfőképp fogyásnál szokták alkalmazni. De valóban csak ettől lehet fogyni? Erre keressük most a választ.

Mi is az a kardió?

A kardió nem más, mint egy állóképességi edzés, rengeteg fajtája van, legelterjedtebb a HIIT és a Tabata.

A HIIT (high intensity interval training), magas intenzitású gyakorlatokból áll, általában úgy van összeállítva, hogy 1 magas intenzitású gyakorlat pl. mountain climbers 5-10mp pihenő és 2 lazább gyakorlat, mint pl. plank, vagy hasprés. Talán ez az egyik legkeményebb kardió edzés, sok kalóriát lehet vele égetni, nagyon meg tud izzasztani.

Tabata. A tabata nagyon hasonló a köredzésekhez, csak itt 1 gyakorlatot ismételsz meg egymás után három/négy alkalommal, ezek általában 20mp-ek, 5mp pihenővel minden kör után, majd, ha megvan a 4. alkalom akkor jön egy 30mp pihenő. Egy ilyen edzésterv általában 3-5 gyakorlatot foglal magában. Szintén nagyon megizzasztó és kemény, egy durva edzés végére beilleszthető, ha még nem fáradtál ki eléggé.

Ezeken felül még rengeteg fajta kardió található, ottvannak pl. a szabadtéri sportok, futás, biciklizés, gyaloglás stb.

Szükséges a kardió a fogyáshoz/zsírégetéshez?

Nem feltétlenül, ugyanis, ha megvan a deficit már akkor is a súlyzós edzésekkel el lehet érni a fogyást. De ha van kardió akkor eredményesebb lehet a fogyás. Mivel, több kalóriát éget, mint egy súlyzós edzés, ezáltal nagyobb lehet a deficit mértéke.

Mennyi kardió kell a fogyáshoz?

Nem kell feltétlenül sok, ez emberenként változik. Vannak akik többet kardióznak, akár heti 5-6 alkalommal, de vannak akik csak heti 3-4 napot. Ha szereted akkor persze mehet annyi amennyit jónak érzel és tudsz belőle regenerálódni. De ha te csak heti 2-3 alkalommal 10-20 perc kardiót tudsz beiktatni az is tökéletes.

Tömegelés alatt is lehet?

Igen, természetesen lehet. Ennek annyi lehet a hátulütője, hogy ilyenkor egy picivel több kalóriát kell még bevinni. Nem kell sokra gondolni. Elég lehet a +50-100 kcal. Ez attól függ, hogy mennyit kardiózol.

De ha a napok során aktív vagy, gondolok itt az edzéseken kívüli mozgásra, mint a gyaloglás. Ha a napi lépésszámod 10-15000 körül van akkor nem muszáj a kardió, KIVÉVE, ha te szereted végezni, de ekkor is más lehet a többlet nagysága.

Zárásként még annyit, hogy amit a telefon, okosóra kiad, hogy te mennyit égettél az adott kardió/edzés alatt, a legfontosabb, hogy NE EDD VISSZA. Nem tudják pontosan megmondani, hogy te mennyit égettél, az csak egy becslés. Ezt tartsátok észben és így sokkal hatásosabb lesz a fogyás.

Szerintem mindent sikerült átvenni a kardióról, remélem tudtam segíteni és tetszett amit írtam. Ha érdekelnek a hasonló tartalmak, kövess be és nem maradsz le semmiről. Heti 2-3 bejegyzés jön hetente, ha minden jól megy.

                                         További produktív napot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr9318441799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása