2024. szeptember 23. 14:06 - Hobbigyúrós

Kalória egyensúly

Sziasztok!

A kalória egyensúlyról már biztos olvastatok/hallottatok. A legtöbb diétás és tömegelős bejegyzésemben is már többször elhangzott a kalória deficit és többlet szó is. Na, de vegyük is át, mi is az a kalória.

A kalória egy mérőszám, az ételekben és italokban található meg. A kalóriákat a három makronutriens képezi, ezek a fehérje, a zsír és a szénhidrát. 1g fehérje és ch 3 kalóriát, míg 1 g zsír 9 kalóriát tartalmaz. Ez a döntő azokban a dolgokban, hogy fogyunk, hízunk vagy egyszerűen csak szinten tartunk. Tehát, 3 részre bontható.

A fogyáshoz.

Egyből kezdeném is a sort a fogyással, amivel sokaknak meggyűlik a baja. Ahhoz, hogy fogyni/szálkásítani tudjunk kcal deficitbe kell kerüljünk. Vagyis kalóriahiányos állapotba. Ilyenkor a test nem kap elég tápanyagot, ezért a testen lévőt kell felhasználnia. Ez nagyrészt a zsírraktárakból fog lemenni, de ugyanúgy izmot is bont le, ha nem végzel ellenállásos edzéseket (lehet súlyzós és sajáttestsúlyos is). Még az elején tisztáznám, hogy nem egy helyről fog a zsír lemenni, hanem mindenhonnan, vagyis nincs helyi zsírégetés. Igyekezzünk a deficitet jóminőségű és teljes értékű tápanyagokból bevinni, de úgy, hogy ez fenttartható legyen. Igen, tartalmazhat szénhidrátot is a diéta, akár magasabbat is, mert amíg deficitben vagy, addig fogyni fogsz. Ha megeszel 1-2 kocka csokit, de deficitben vagy, akkor is ugyanúgy fogyni fogsz. Mert, ha neked az a csoki jólesett és néha be tudod illeszteni, sokkal fenntarthatóbb lesz. A deficit mértéke általában 500 kcal szokott lenni, de nagyobb túlsúly esetén lehet nagyobb is.

Hízáshoz.

Vannak emberek, akik elgondolkoznak azon, hogy ki az, aki hízni akarna? Pedig bizony vannak olyan, akik szeretnének. Ilyenek pl., akiknek nagyon gyors az anyagcseréjük és nagyon soványak, de lehetnek ilyen sportolók is, de ők izmot akarnak építeni tömegeléssel. Az teljesen más, mint a hízás. Ehhez kcal többletbe kell kerüljenek, ami elősegíti az izomépítést és a hízást is. De ehhez elég egy kis többlet is, ha nem akarnak nagyon zsírosak lenni. Tömegelő fázisban elég lehet egy 150-300-as többlet is a fejlődéshez. A többletbe is igyekezzünk jó minőségű és teljesértékű ételeket fogyasztani. Akár mekkora is a többlet, zsír akkor is fog feljönni, de ha tartod a 150-300-as többletet, akkor kevesebb jön fel. Tömegelés alatt sem kell elhízni.

Szinten tartás.

Ha nem szeretnél sem hízni, sem fogyni, csak tudatosabban táplálkozni és egészségesebben élni, akkor egyszerűen elég, ha szinten tartasz. A súlyod ugyanúgy fog ingadozni, ami teljesen normális. Azt, hogy mennyi is a szintentartó kalóriád, már akár keresőkben és kalória számoló alkalmazásokban is ki tudod számolni.

Összegezve:

  • Ha fogyni akarsz kcal deficit,
  • Ha hízni/tömegelni akarsz kcal többlet,
  • Ha egyiket sem szeretnél, akkor szintentartó kalórián maradsz.

Ilyen egyszerű is a kcal egyensúly. Remélem tudtam segíteni és megértettétek, hogy hogyan fogysz, hízol vagy tartasz szinten.

Ne feledjétek, ha a Naturecan-től rendeltek használjátok a HOBBISTA kuponkódot és 15% kedvezményt kaptok minden rendeléseteknél.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr9218497864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása