2024. július 15. 13:06 - Hobbigyúrós

Kreatin

Sziasztok!

Ez csak egy rövidebb bejegyzés lesz, amiben a kreatinról fogok egy összefoglalót írni.

Nagyon sokan kérdezték már tőlem, hogy mi a kreatin, mikor kell használni, mennyit kell bevinni belőle, ezekre adom meg a válaszokat.

A kreatin nem esszenciális, a szervezet képes magától előállítani, de csak kis mértékben képes rá, ezért kell bevinni táplálékkiegészítő formájában. Be lehetne vinni őket húsokból is, de ahhoz nagyon nagy mennyiségű húsra lenne szükségünk, ami hosszútávon nem lenne fenntartható.

Miért is jó a kreatin?

Azért mert, segít az izom növekedésben, javítja az agy funkcióit, súlyzós edzés során képesek lehetünk egy kicsivel nagyobb erőkifejtéssel 1-2 plusz ismétlés beleadni az adott gyakorlatban, de ez nem azt jelenti, hogy teljesítményfokozó.

Hogy segít az izom növekedésben?

Egyszerűen úgy, hogy vizet köt meg az izmokban, nem, nem vizesít, mint ahogyan azt sokan gondolják/mondják.

Használhatom szálkásítás/ fogyás alatt is?

Természetesen igen. Szálkásítás alatt is használható, DE mivel vizet fog megkötni az izmokban, így a súly lehet, hogy kicsit nagyobb lesz a mérlegen, de ettől nem kell megijedni, ez csak víz az izmokban.

Mennyi az ideális bevitel?

Ez egy szintén nagyon jó kérdés. Ezek az ideális bevitel dolgok talán a legnehezebbek. Mindenkinek más-más lehet a megfelelő bevitel. Én napi 5-8g között viszek be, nem mindig jön ki egyformára, de az 5g mindig biztos, hogy megvan. Szóval, ha ti 5g körül visztek be, nem lőhettek mellé.

Kreatin töltés, kell vagy sem?

A kreatin töltés úgy zajlik, hogy 2-3 héten keresztül visztek be mondjuk 15-20g-ot felosztva több adagra, majd 1 hétig nem szeditek. Ez a tudomány állása szerint (ami az én állásom is), hogy ez teljesen felesleges, nem fog tudni a szervezeted annyit felhasználni. Csak annyi fog történni, hogy előbb elfogy a kreatinod, amit szerintem nem akarsz, mert csak költségesebb lesz a dolog.

Milyen kreatint vegyek?

Egyszerű, sima, mezei creatine monohidrate. Ez a legjobb, nem az a sok fajta változata, a monohidrát a legjobb, bárki, bármit mond.

Érdekességek:

  • Nem csak sportolók használhatják, hanem mindenki, aki semmilyen sportot nem űz. Mint írtam is feljebb, javítja az agy funkcióit, mint például a memóriát.
  • A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő. Megjelenése óta, a mai napig kutatják az orvosok a hatásait. Ezért is az egyik legfontosabb táplálékkiegészítő.

Úgy gondolom, jó, ha az ember ki tudja ilyenekkel egészíteni a napjait. Mivel minden helyen meg tudja könnyíteni a dolgunkat.

Remélem tetszett ez a rövid összefoglaló a kreatinról, ha igen kövessetek be, hogy le ne maradjatok a következő posztokról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hobigyuros888.blog.hu/api/trackback/id/tr7418446993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása